Ionizace princip
Úno 28, 2020

28 února, 2020

Ionizace a proč ji musíme řešit
Výlisky plastů, medicínské výrobky, mikrotenové fólie, elektronika nebo i výrobky se speciálními vlákny. Ať už s nimi pracujeme nebo je vyrábíme, vždy se potýkáme s jedním problémem a tím je statická elektřina.

Kde vzniká problém?
Při výrobě se do jednotlivých dílů výrobků může dostat elektrický náboj, který už nelze tak snadno odstranit. Proto výrobky, vystupující z výrobní linky, jsou často elektrostaticky nabité. Tento náboj pak na sebe přitahuje různé nečistoty a prach, nebo dokonce jednotlivé díly k dalším. To zabraňuje dalším typům zpracování, jako jsou barvení či lakovaní a další.

Musíme tedy řešit jak vzhledové, tak i bakteriální záležitosti a platí zde rovnice – čím více je povrch bez nečistot, tím lepši vlastnosti má pro další zpracování.

Příklad z praxe
Typickým příkladem z praxe je plastový granulát, který je do stroje zásobován pomocí „šneka“ a ten jednotlivé granule postupně posouvá a rozehřívá. Po procesu roztavení se vstřikne do formy. Třením jednotlivými granulemi vzniká statický náboj, který v tavenině zůstává a následně chladne. Jelikož je to izolant, tak se z něj náboj nevytratí a při vyndání výrobku z formy se dostane na povrch a chytá na sebe prach a nečistoty. V důsledku toho může vykazovat následná povrchová úprava kvalitativní nedostatky.

Existuje řešení
Na způsobu řešení záleží, zda se jedná o vodivé či nevodivé materiály. Pokud jde o vodivý materiál, tak se náboj snažíme odvést tzv. uzemněním. Dokonce i lidé, kteří s těmito předměty manipulují jsou také uzemněni, jelikož jakýkoliv statický výboj by mohl zničit součástky v daném předmětu, zejména pokud se jedná o práci s elektronikou. Naopak z nevodivých materiálu, jako jsou papír a plast, musíme vytvořený náboj dostat. Toho dosáhneme vytvořením nabitých částic, kterými pomoci vzduchu nabitý předmět ofukujeme.

Tento proces provádíme například ionizačními pistolemi, které se nejčastěji využívají k aplikaci větších plástvových dílů a jsou určeny především k práci ve stoje. U méně náročnějších výrobků často stačí využít tzv. ventilátory, které jsou levnějším řešením pro firmy, které ve výrobě nevyužívají stlačený vzduch. U náročnějších výrobku, kde chceme dojít 100% výsledku a odstraňovat statický náboj ve vysoké rychlosti, jsou nejideálnějším řešením ionizační lišty nebo ionizační trysky. Naopak k vybití statické elektřiny u samostatných výrobků lze využít i ionizační boxy. Zákazníci si oblíbili také speciální podložky s antistatickým účinkem, které mimo jiné zabraňují i sklouznutí, zachytávají prach z podrážek a zmírňují únavu nohou pracovníků.

Nejčastější chyby
Často se problém řeší pouze v určité části výrobního cyklu, a tak není posuzován v rozsahu celé výroby. Zákazníci si myslí, že použitím ionizační pistole v konkrétním místě výroby se vše vyřeší  a posouvají výrobek dále k balení. Ale i samotný obal může být nabitý statickou elektřinou, a tak je celý proces prováděn úplně zbytečně. Proto se na váš problém podíváme jako na celek a navrhneme řešení, které eliminuje chyby v celém procesu vaší výroby.

Další častou chybou je neznalost ionizačních nástrojů a nedodržování údržbového plánu. I v tom dnes hodně firem chybuje a diví se, že nedosahují požadovaných výsledků.

Proto přijedeme za vámi
Vy nám zavoláte, případně pošlete foto a popíšete o jakou aplikaci se ve vaší výrobě jedná. Nejčastěji řešíme výrobky typu výlisků plastů, výrobky se speciálními vlákny, mikrotenové fólie či různé druhy elektroniky. Naši odborníci jsou vybavení veškerou ionizační technikou a řeší problém přímo u vás ve výrobě. Na základě důkladného prověření vám navrhneme to nejvhodnější řešení, které ihned s vámi testujeme a měříme. Testování neukončíme dokud se neujistíme, že vybraný způsob ionizace dostatečně snižuje statickou elektřinu. Následně navrhneme cenovou nabídku na míru k vašemu pracovišti a po schválení techniku nainstalujeme.

Nabízíme i školení, protože znalost těchto nástrojů je nezbytná pro antistatickou výrobu. Dále můžete využít i naše další služby, jako jsou pravidelné údržby, či případné opravy nástrojů. Stačí nás kontaktovat.